Referenties Energie-efficiëntie

ECN is werkzaam voor verschillende opdrachtgevers. In dit overzicht vindt u enkele belangrijke referenties op het gebied van energie-efficiëntie.

 • ECN heeft in opdracht van het Belgische bedrijf Qpinch een testopstelling ontworpen, gebouwd en getest waarmee de conceptwerking is aangetoond van een thermochemische warmtetransformator op basis van fosforzuur. 

 • ECN werkt samen met RGS development, Tata en Ardagh aan de ontwikkeling van een thermo-elektrisch paneel dat in staat is om hoge-temperatuur restwarmte (600°C) om te zetten in elektriciteit en nuttige warmte. Hierbij is de thermo-elektrische technologie afkomstig van RGS development en werkt ECN aan het thermische deel van het systeem.

 • In een consortium bestaande uit eindgebruikers AkzoNobel, Bavaria, Dow, DSM, Heineken, Huntsman, Lamb Weston / Meijer,  SmurfitKappa, Warmtebedrijf Rotterdam, technologie leveranciers Bronswerk Heat Transfer, IBK en engineering & consultancy bedrijf IF Technology en ECN wordt een warmtepomp ontwikkeld die in staat is om tot 6 bara stoom te ontwikkelen.  Dit is een twee-traps compressie systeem waarbij restwarmte op zowel laag (60°C) als middentemperatuur (100°C) kan worden toegevoerd.

 • In samenwerking met Blue Heart Energy, Teamwork Technology wordt een kleine, compact warmtepomp ontwikkeld die omgevingswarmte op een efficiënte manier moet opwaarderen tot ruimte- en/of tapwaterverwarming.

 • Smart Delta Resources is een innovatief project waarbij verschillende organisaties samenwerken die de staal-, chemie-, voeding- en energie-industrie in de regio Delta (West-Brabant, Zeeland, Noord-Vlaanderen) vertegenwoordigen.

 • ECN heeft de opdracht gekregen om één van de eerste grote activiteiten uit te voeren die wordt omschreven als een 'Total Process Technology Assessment' (TPTA). Deze TPTA bestaat uit een grondige evaluatie en inventarisatie van potentiële energie- en grondstoffensynergiën tussen de organisaties.

 • ECN werkt samen met Bronswerk Heat Transfer, Howden Thomassen Compressors, Dow en SmurfitKappa aan de ontwikkeling van een industriële thermo-akoestische warmtepomp. Deze warmtepomp wordt aangedreven met een zuigercompressor en is in staat om restwarmte van 120°C op te waarderen tot minimaal 180°C stoom.

  In 2013 tekende Bronswerk Heat Transfer, wereldwijde technologieleverancier op het gebied van warmte en kou, een licentieovereenkomst met ECN. Bronswerk gaat de warmtepomptoepassing, ontwikkeld samen met ECN en IBK Groep, naar de markt brengen. De technologie wordt momenteel getest in de papierindustrie.

  Meer informatie leest u in het nieuwsbericht 'Bronswerk Heat Transfer brengt warmtepomp naar de markt' of bekijkt u het filmpje over de samenwerking tussen ECN en Bronswerk Heat Transfer:

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie over onze referenties, neem dan contact met ons op.