[Translate to Nederlands:]

Dutch Solar Design: mooie, functionele en hoogwaardige gevelelementen van Hollandse bodem

ECN en partners presenteren nieuwste solar innovaties op EUPVSEC, 25-29 September in Amsterdam

Zonne-energie speelt een hele grote rol in de transitie naar een duurzaam energiesysteem. De prijs van zonnestroomsystemen is ondertussen bijzonder laag geworden en dit bevordert innovatie, maar een echte grootschalige uitrol in Nederland - en daarmee het halen van de energiedoelstellingen - lijkt heel moeilijk zolang er niet meer aandacht is voor esthetisch goed en gevarieerd ontwerp dat past in de stedelijke en landelijke omgeving. ECN heeft hier recentelijk een paper over gepubliceerd.

ECN, de creatieve industrie en de maakindustrie slaan daarom de handen ineen om tot ‘Dutch Solar Design’ te komen. Dutch Solar Design kenmerkt zich (net als Dutch design) door oog voor esthetiek en gebruikersbehoeften gecombineerd met hoogwaardige solar technologie. Dutch Solar Design biedt ontwerpers, technisch specialisten en de maakindustrie de kans om een Nederlandse versnelling te realiseren met de energietransitie en nieuwe economische mogelijkheden voor de Nederlandse en Europese industrie te creëren.

Belangrijke vragen zijn: hoe kunnen we mooie zonnestroomproducten toepassen en maken? Hoe zorgen we dat ze breed ingepast kunnen worden? Hoe borgen we rendement en betrouwbaarheid in dit soort nieuwe producten? Dit leidt tot nieuwe onderzoeksvragen waar ECN mee bezig is, samen met partners uit de hele solar energy keten. Deze vragen komen uitgebreid aan bod in ECN Solar Prototyping.

Een mooie, gevarieerde toepassing, passend in de context van de publieke ruimte, zorgt ervoor dat straks naast het dak ook andere onderdelen van woningen, gebouwen en andere objecten zonnestroom leveren: de gevel, de uitbouw etc., maar ook geluidsschermen en overkappingen bieden mogelijkheden.

Nederland is een voorloper in de markt van innovatieve, esthetische zonne-energieproducten. Ons onderzoek op het gebied van zonne-energie staat wereldwijd zeer hoog aangeschreven, evenals design en architectuur. Door samen op te trekken in de productie van esthetische zonne-energieproducten in verschillende kleuren, maten en toepassingsvormen kunnen we de maakindustrie weer een belangrijke rol te laten spelen in de mondiale markt voor innovatieve zonnestroomoplossingen.

Tijdens de EUPVSEC presenteren wij met onze partners UNStudio, TS Visuals, Design Innovation Group, Aldowa en de Hogeschool van Amsterdam onze laatste Dutch Solar Design innovaties. U kunt hier een video bekijken van de nieuwe gereatie zonnepanelen:

 

Boven: voorbeelden van Dutch Solar Design; prachtige solar elementen om te integreren in de gebouwde omgeving.

Boven: voorbeeld van hoe de brick module gebruikt kan worden.

Wat heeft ECN u nog meer te bieden?

ECN biedt ook andere mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van zon-PV. Lees er meer over:


Meer weten?
Wilt u weten wat ECN Solar Prototyping voor u kan betekenen? Neem dan contact op met John van Roosmalen via het online contactformulier.