Ondernemers zijn de spil in ons ecosysteem

September 2013

Aan de basis van echte innovaties, innovaties die de wereld op zijn kop zetten, staat nooit een eenling, maar altijd een heel ecosysteem. De spil daarin zijn ondernemers. Zij zorgen ervoor dat een innovatie haar weg vindt naar de markt. Investeerders en overheden zijn nodig om de weg naar die markt te effenen. Ook onontbeerlijk zijn leveranciers van nieuwe kennis en nieuwe technologie, zoals ECN.

Hoe wij onze rol het beste kunnen invullen is onderwerp van een zoektocht waar we nu ruim een jaar mee bezig zijn. Duidelijk is dat we meer dan in het verleden als een buddy naast de ondernemer gaan staan. We komen niet met een kant-en-klare nieuwe technologie, maar gebruiken onze kennis, onze uitgebreide testfaciliteiten en onze wereldwijde allianties om samen met bedrijven of (startende) ondernemers een product te ontwikkelen dat nieuwe markten kan veroveren.

Dit begint op een aantal fronten al aardig te lukken. Ik denk aan de  n-PASHA zonnecellen die we samen met het Nederlandse Tempress en het Duitse Rena hebben ontwikkeld, aan de MILENA-OLGA-vergassingstechnologie waarmee Royal Dahlman een flinke omzetgroei hoopt te realiseren, of aan de wamtepompen die industriële processen energiezuiniger kunnen maken en die Bronswerk Heat Transfer nu naar de markt gaat brengen.

ECN hoopt aan deze succesketting nog vele parels te kunnen rijgen. Onze deur staat wijd open voor ondernemers met grote of kleine bedrijven, gevestigd of startend. Als een van de grootste en meest vooraanstaande onafhankelijke energieonderzoeksinstituten in Europa overzien we productieketens in hun geheel. We kunnen in elke fase experts aan tafel brengen die de nieuwste technologie inbedden in uw bedrijfsprocessen.

We beperken ons niet tot technische vraagstukken, ook in dat opzicht heeft ECN zijn koers iets gewijzigd. We realiseren ons dat veelbelovende technologie, deskundigheid en enthousiasme vaak niet voldoende zijn om een doorbraak te forceren. Daarom denken we ook creatief mee over kansrijke businessmodellen en mogelijke partners en investeerders in ons netwerk. Innoveren kan niemand alleen. Wij nodigen u van harte uit om samen op te trekken.

Markus Leuenberger is directeur business development bij ECN