Investeer nú in innovatie

September 2013

De overheidsuitgaven voor onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie waren in 2013 bijna een derde van wat ze in 2010 waren. Het is tijd om deze terugloop een halt toe te roepen, betogen ECN-directielid Robert Kleiburg en TUD-decaan Tim van der Hagen in het online magazine Energeia Energienieuws.

Goedkopere energie
Onderzoek en innovatie dragen substantieel bij aan de prijsdaling van duurzame energie. Zo zijn zonnepanelen de afgelopen vijf jaar maar liefst 80 procent goedkoper geworden, waardoor ze nu bij consumenten steeds meer in trek zijn. Hieraan ging veel onderzoek vooraf. De kosten van windenergie die op zee wordt gewonnen zijn nu nog hoog, maar ook die kunnen flink omlaag worden gebracht door onderzoek en innovatie.

Verduurzaming
Als dit gelukt is, zal er minder subsidie nodig zijn om onrendabele kosten van ondernemers in windenergie te financieren. Hier profiteert de overheid van. Bovendien geven investeringen in onderzoek en innovatie de Nederlandse industrie een goede uitgangspositie. En ten slotte wordt een stap gezet naar verduurzaming van de energiehuishouding. De Nederlandse overheid moet dus juist meer inzetten op onderzoek en innovatie op energiegebied.

Bron: Energeia Energienieuws