Hybsi®-membraan dingt mee naar innovatieprijs

September 2013

Het door ECN ontwikkelde Hybsi®-membraan is genomineerd voor de Accenture Innovation Award en geselecteerd als een van de 25 beste inzendingen in de categorie Energy & Chemicals. Hybsi is een membraantechnologie waarmee de (petrochemische) industrie vloeistoffen en gassen kan scheiden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van biobrandstoffen of bij de zuivering van oplosmiddelen zoals azijnzuur of aceton.

De ‘artist’s impression’ toont het hybride karakter van het Hybsi-membraan, dat uit zowel organisch (gele blokjes) als anorganisch (rode blokjes) componenten bestaat. De gaatjes zijn in doorsnee kleiner dan een nanometer. Ze laten wel watermoleculen door (rood-wit), maar bijvoorbeeld geen butanol-moleculen (zwart-wit-rood).

Revolutionair
Revolutionair aan de Hybsi®-technologie is dat zij substantieel minder energie gebruikt dan gangbare scheidingstechnologieën, terwijl de kwaliteit van  het eindproduct hoger is. Bovendien is het membraan stabiel onder zure en agressieve omstandigheden en bij hoge temperaturen. Gebruikers van het membraan kunnen daardoor kosten besparen en een zuiverder eindproduct leveren. De chemische industrie als geheel kan dankzij de Hybsi®-technologie een belangrijke stap zetten richting verduurzaming.

Innovation Awards
De Accenture Innovation Awards zijn bedoeld voor vernieuwende producten of diensten die minder dan drie jaar geleden in Nederland gelanceerd zijn. Consultancybureau Accenture wil hiermee uitzonderlijke prestaties zichtbaar maken. Er worden zowel juryprijzen als een publieksprijs uitgereikt. De winnaars worden bekend gemaakt op 8 november 2013.

Lees meer over de Hybsi®-technologie.

Breng uw stem uit op de Hybsi®.

Wilt u meer weten over de toepassingsmogelijkheden van de Hybsi®- technologie? Jaap Vente overlegt graag met u. Bel hem op 06-10147495.