Maart 2013

ECN als toegangspoort tot Aziatische markt voor energietechnologie

In december 2012 was ECN mede-organisator van de China solar grade silicon and photovoltaic power generation conference in Shanghai. De conferentie was een succes. We presenteerden er onder andere onze N-type zonnecellen aan de Chinese PV-markt. Deze zonnecellen zijn gemaakt van fosfor-gedoteerd silicium en behalen hogere rendementen dan de conventionele P-type cellen. ECN organiseerde de conferentie samen met AgentschapNL, Nederlandse bedrijven als Tempress, Levitech en Eurotron, en Europese partners zoals het Noorse researchinstituut SINTEF en de Duitse PV-fabrikant RENA.

Groeimarkt

Azië is op het gebied van duurzame energie een belangrijke groeimarkt. ECN investeert dan ook in goede betrekkingen met dit continent. Doel is niet alleen om de eigen technologie zo breed mogelijk toe te passen, maar ook om het Nederlandse bedrijfsleven nieuwe mogelijkheden te bieden. Hiertoe openden we een kantoor in Beijing en benoemden we de (van oorsprong Chinese) chemicus Ye Zhang-Steenwinkel tot consultant technology transfer en business developer. Zhang: ‘We hebben onze presentatie gegeven om de Chinese industrie het sein te geven dat wij er met onze industriële partners klaar voor zijn hen vooruit te helpen.’ Naar aanleiding van de bijeenkomst zijn veel nieuwe contacten gelegd. Niet alleen tussen Nederlandse en Aziatische partners, maar ook binnen de Europese en Nederlandse industrie. Deze contacten kunnen leiden tot nieuwe samenwerkingsprojecten, en tot opdrachten voor Nederlandse bedrijven.


Ye Zhang presenteert de door ECN ontwikkelde N-type zonnecel- en moduletechnologie in Shanghai.

Verlagen kostprijs

China is wereldwijd de grootste producent van zonnepanelen en wind-gegenereerde energie. Door overcapaciteit hebben producenten van zonnepanelen het op dit moment moeilijk. Dat betekent dat de industrie zoekt naar mogelijkheden om kostprijzen te verlagen en productie-efficiëntie te verhogen. Er is nu nog een groot gat tussen de in Europa aanwezige kennis en de productiefaciliteiten in Azië. ECN probeert dit gat te dichten. We willen in die productielanden graag samen met partners kennis en expertise op het terrein van duurzame energie beter benutten. Onder andere door Chinese producenten consultancy aan te bieden bij problemen tijdens de productie, door hun toegang te verschaffen tot direct toepasbare vernieuwende technologie en door expertise in te brengen bij samenwerkingsprojecten. Met onze activiteiten in China bieden we Nederlandse en Europese bedrijven toegang tot Aziatische partners.

Lees een interview met Ye Zhang in SolarPVInvestor

Wilt u samen met ECN de Aziatische markt voor duurzame energie betreden? Dr. Ye Zhang-Steenwinkel van ECN (zhang@remove-this-part-ecn.nl) kent de cultuur en de beste manieren om contacten te leggen. Bel haar op 0224-564045 of 06-10147741.