Spectaculaire efficiencywinst door inzet restwarmte

Binnen vijf jaar kan het mogelijk zijn om restwarmte terug te pompen in het industriële proces en hierdoor een forse efficiencywinst te realiseren. Hiervoor zorgt een doorbraak  in thermo-akoestische energieomzetting, gerealiseerd door een Europees onderzoeksconsortium waar ECN deel van uitmaakt. Thermo-akoestische systemen bieden vele mogelijkheden voor onder meer de  voedingsindustrie, de chemische industrie en raffinaderijen, omdat ze zowel  nuttige warmte als koude kunnen produceren. De systemen zitten bovendien relatief eenvoudig in elkaar en zijn daardoor goedkoop, betrouwbaar en sterk.

Warm en koud

Het Europese THATEA-consortium heeft geëxperimenteerd met twee thermo-akoestische toepassingen. De eerste is een – niet eerder verwezenlijkte – simulatie van een gasgedreven thermo-akoestisch systeem dat warmte oppompt van 10° naar 80° Celsius. De tweede toepassing is een door restwarmte aangedreven thermo-akoestische koeler, die koude produceert van -40° Celsius met een driemaal hoger rendement dan voorheen.

Toepassingen

Bij ECN ligt de focus momenteel op de ontwikkeling van een thermo-akoestische warmtetransformator voor de industrie. Andere mogelijke toepassingen zijn warmtepompen voor gebouwen, zongedreven koelsystemen en omzetting van restwarmte in elektriciteit.

Lees het artikel Thermoacoustics, the dawn of a new era in energy production? van Insight Publishers.

Wilt u verkennen hoe de nieuwste thermo-akoestische technologie uw bedrijfsvoering efficiënter, duurzamer en goedkoper kan maken? ECN’s Bert Rietveld denkt graag met u mee. Bel hem op 06-53292766.