Reststromen worden brandstof dankzij TORWASH

‘Afval bestaat niet’ staat als slogan op sommige grote vuilniswagens. ECN onderschrijft die gedachte: in een duurzame economie worden reststromen zo goed mogelijk gebruikt en wat niet hergebruikt kan worden zetten we om in energie. Maar bij sommige grondstoffen is dit moeilijk; zij dreigen zo afval te blijven. De door ECN ontwikkelde TORWASH biedt hier een oplossing. De veelbelovende voorbewerkingstechnologie zal in de toekomst zorgen voor minder afval en meer grondstof.  TORWASH maakt uit biomassa  die nat, vezelig of zout is brandstofpellets van hoge kwaliteit, die kunnen worden meegestookt in een kolencentrale. TORWASH werd onlangs bij ECN uitgetest, met succes. Er kan nu gewerkt worden aan een pilotinstallatie.

Natte biomassa en diverse testresultaten na toepassing van TORWASH

Techniek

Bermgras, waterplanten, riet, bladeren, vergiste mest… ze zijn jaarlijks in miljoenen tonnen voorhanden en een potentiele energiebron, mits ze tot een brandstof van hoge kwaliteit kunnen worden opgewerkt. ECN en zijn partners zijn hierin geslaagd met TORWASH. De essentie van TORWASH is dat in een reactorvat met hoge druk en temperatuur chemische reacties op gang worden gebracht, waarna al het water uit de biomassa kan worden geperst. Het grote voordeel is dat er geen water uit de biomassa hoeft te worden verdampt, wat veel energie kost. Bovendien wordt tijdens het TORWASH-proces ook het zout uit de biomassa gewassen. Het resultaat bestaat uit geperste pellets met een hoge verbrandingswaarde, die geschikt zijn om mee te stoken in een kolencentrale.

Consortium

Nadat het principe van TORWASH was aangetoond, heeft ECN in 2010 een consortium gevormd  om de techniek op labschaal uit te testen. Partners in het consortium zijn:

  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
  • Onderzoeksinstituut LEAF
  • TRIQUA, producent van zuiveringsinstallaties
  • Averinox, producent van pers- en filtersystemen

Het consortium is er in het laboratorium voor het eerst in geslaagd stap voor stap het TORWASH- proces uit te voeren en van reststof brandstof te maken. De volgende stap is het ontwerpen van een pilotinstallatie.

Voor de bouw van de TORWASH-pilotinstallatie, het vinden van geschikte  reststromen en de afzet van de getorwashte biomassa is ECN op zoek naar nieuwe partners. Bert Rietveld bespreekt graag met u de mogelijkheden. Bel hem op 06-5329-2766.