Nieuwe zonne-energietechnologie rijp voor massaproductie

De baanbrekende Metal Wrap Through (MWT)- technologie voor zonnecellen en -panelen staat aan   de vooravond van massaproductie. De technologie is de sleutel voor verdere kostenreductie van zonne-energie door een eenvoudiger productieproces in combinatie met hogere rendementen en output. Dat is de belangrijkste conclusie die ’s werelds grootste zonnecel- en moduleproducenten, apparatenbouwers, materiaalleveranciers en topresearchinstituten naar voren brachten tijdens een door ECN georganiseerde workshop in Amsterdam.

Veelbelovend alternatief

Tijdens de vierde internationale MWT-Workshop in november 2012 was het glashelder: MWT-technologie zet de deur naar verdere kostenreductie van zonne-energie wagenwijd open, dankzij een eenvoudiger productieproces en een hogere opbrengst. Huidige zonnepanelen worden voornamelijk geproduceerd met de H-patroon cellen en tabbing: cellen worden aan elkaar gekoppeld met strookjes metaal (tabbing)  op de brede voorzijdecontacten van het H-patroon.  Door de voorzijdecontacten naar de achterzijde te brengen (Metal Wrap Through) en met een folie de cellen aan elkaar te koppelen bracht ECN de moduleproductietechnologie grote stappen vooruit. De industrie kan de technologie nu toepassen in het productieproces. Op dit moment is de MWT-technologie in productie bij Canadian Solar (op basis van tabbing in plaats van folie) en in pre-productie bij Tianwei (met de geleidende achterzijdecontactfolies). Materiaalleveranciers van de folies kondigden belangrijke prijsdoorbraken aan. Machineleveranciers, zoals het Nederlandse Eurotron, staan in de startblokken voor als de massaproductie losbreekt.

Sprongen vooruit

Een greep uit de andere resultaten van de workshop:

  • Canadian Solar begon in 2011 met MWT-cellen en –modules en heeft nu een productiecapaciteit van 100 Megawatt. Het bedrijf heeft de efficiency van zonnecellen weten te verhogen van 19,6 naar 20,6 procent.
  • Bij Tianwei is een moduleproductie van 150 Megawatt geïnstalleerd. Het bedrijf ziet als voordelen van MWT vooral een hogere stroomopbrengst, minder breuk en een eenvoudige overdracht van laboratorium naar industrie.
  • Het Nederlandse Eurotron is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de MWT-industrie. Het presenteerde apparatuur voor moduleproductie met geleidende folies en een nieuwe, kosteneffectieve productiemethode voor de folie.

De workshop

De tweedaagse MWT Workshop werd eind november door ECN georganiseerd in Amsterdam en is een gezamenlijk initiatief van ECN en Fraunhofer ISE. Dit jaar trok de workshop meer dan 170 deelnemers van over de hele wereld. Industriële sponsoren uit de zonne-energiesector en het EU-project Sophia maakten de workshop mogelijk. De volgende MWT-workshop zal worden gehouden in het Duitse Freiburg in 2013. Dan zullen er zonder twijfel weer nieuwe sprongen voorwaarts te melden zijn. Naast MWT-technologie bevat de workshop ook sessies over andere routes, zoals achterzijdecontact technologieën (back-junction back-contact).

Wilt u samen met ECN verkennen wat MWT voor uw bedrijf kan betekenen? Jan Bultman denkt graag met u mee.