ECN test duurzame technologie in Rijnmond

De regio Rotterdam-Rijnmond is met zijn vele chemische- en petrochemische bedrijven een belangrijke drager van de Nederlandse economie. Reden voor ECN om ter plekke aanwezig te zijn. Om te beginnen met een installatie die complexe scheidingsprocessen in de chemische industrie efficiënter, goedkoper en energiezuiniger kan maken.

Bekijk de uitzending van TV Rijnmond over Plant One

 

Membraan

Cruciaal in de door ECN gelanceerde technologie om vloeistoffen te zuiveren is het Hybsi® membraan.  Dit nieuwe keramische membraan kan zeer goed water scheiden van organische oplosmiddelen, is stabiel bij hoge temperaturen en goed bestand tegen water, oplosmiddelen en zuren. Daardoor heeft het een twee keer zo grote capaciteit als de vorige generatie keramische membranen en is het breder inzetbaar. Dit levert gebruikers een schoner eindproduct op en een hogere opbrengst tegen een vergelijkbare investering. Bovendien kunnen bedrijven gemiddeld 30 tot 50 procent besparen op de energiekosten. In sommige gevallen loopt de energiebesparing zelfs op tot 80 procent! Een brede toepassing van het membraan zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de industrie.

Plant One

De Hybsi® technologie heeft zich op laboratoriumschaal bewezen. In Rotterdam wordt zij nu rijp gemaakt voor industriële toepassingen. ECN is daarmee een van de pioniers in de nieuwe testfaciliteit voor duurzame procestechnologie Plant One, die in mei door minister Verhagen werd geopend. De installatie – 250 keer zo groot is als in het laboratorium -  is opgebouwd en wordt op dit moment getest met water. Binnenkort zullen de echte tests beginnen. In de eerste geplande test gaat het om het opwerken van een brandstof waar veel water in zit. Door het water te verwijderen neemt de kwaliteit van de brandstof toe, is er minder ‘bijstook’ van aardgas nodig in de verbranding en hebben de branders  een langere levensduur. Er is dus geld te verdienen met energiebesparing!

Pervatech

Voor het in de markt zetten van de HybSi® membraantechnologie heeft membraanproducent Pervatech een licentie op de productie van de membranen genomen. De technologieoverdracht loopt en Pervatech heeft de eerste membranen inmiddels gemaakt en verkocht. ECN onderhandelt inmiddels met een tweede membraanproducent . Ook voert ECN gesprekken met eindgebruikers van de membraantechnologie voor het opzetten van een pilot en demonstraties op industriële schaal. Producenten en eindgebruikers worden dus nauw betrokken bij de implementatie van deze nieuwe membraantechnologie op basis van HybSi® membranen.

Beluister een interview met ECN's Jaap Vente op BNR Nieuwsradio