Zes Europese energieprogramma’s gelanceerd

De European Energy Research Alliance (EERA), waarin Europese energieonderzoeksorganisaties hun activiteiten op elkaar afstemmen, heeft zes nieuwe onderzoeksprogramma’s gelanceerd. Dit gebeurde eind november tijdens de SET Plan Conference in Warschau. Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement, benadrukte opnieuw de urgentie van energie- en klimaatproblemen en riep op tot investering in energieonderzoek, omdat ‘een visie zonder financiering geen werkelijkheid kan worden’. De deelnemers aan de conferentie toonden zich positief over de tot dusver door EERA bereikte resultaten. Zo stelde Raffaele Liberali, directeur van het directoraat-generaal Onderzoek van de Europese Commissie, dat ‘EERA op dit moment een succesverhaal is’.

EERA
Door samen te werken kunnen energieonderzoeksorganisaties in Europa de ontwikkeling van koolstofarme technologieën versnellen en voorkomen dat onderzoeksactiviteiten in Europa dubbel worden uitgevoerd. Een dergelijke efficiënte en effectieve benadering is nodig om de ambitieuze Europese klimaat- en energiedoelen te halen. Bij EERA zijn inmiddels meer dan 2000 onderzoekers uit meer dan 150 organisaties betrokken, die samen investeringen van meer dan 200 miljoen euro vertegenwoordigen.

ECN is een van de partners in EERA. Het coördineert het onderzoeksprogramma Zonne-energie en neemt in vijf andere programma’s deel. De eerste voorzitter van EERA was Ton Hoff, de vorige directievoorzitter van ECN.

Nieuwe thema’s
De eerste plannen van EERA worden nu in resultaten omgezet. De thema’s van de nieuw opgestarte programma’s zijn:
•    Geconcentreerde zonne-energie
•    Golf- en getijde-energie
•    Brandstofcellen en waterstof
•    ‘Smart cities’
•    Energieopslag
•    Geavanceerde materialen en processen voor energietoepassingen

Er bestonden al zeven gezamenlijke programma’s. De dertien EERA-programma’s bestrijken samen nu alle themagebieden zoals gedefinieerd door het Strategic Energy Technology Plan (SET Plan) van de EU, dat is opgezet om de ontwikkeling van energietechnologie te versnellen.

Voor meer informatie over de programma’s, ga naar de website van EERA.