Kolossale windmeetmast op zee

In de toekomst kunnen ondernemers in off shore windenergie hun risico’s beperken. Daardoor zullen ze minder subsidie nodig hebben. Oorzaak: een meetnetwerk op de Noordzee dat voorspelt wat er aan windenergie te oogsten valt en hoe de turbines moeten worden verstevigd om bestand te zijn tegen beukende golven.

Bron: NOS-journaal 26 oktober 2011


 

Tom Obdam geeft een toelichting:

'Bedrijven die windparken gaan bouwen in zee hebben een overtuigend verhaal voor hun geldschieters als ze kunnen laten zien wat er aan geoogste windenergie te verwachten valt. Investeerders lopen dan minder risico en zullen onder gunstige voorwaarden een lening kunnen aanbieden. Als ondernemers daarnaast weten hoe hoog op een bepaalde locatie de golven zijn, van welke kant ze komen en hoe veel kracht ze hebben, dan kunnen ze het ontwerp van hun windturbines hierop afstemmen. De turbines moeten voldoende stevig zijn, maar niet té stevig tegen onnodig hoge kosten. Het ministerie van EL&I hoopt ondernemers in windenergie hiermee voordelen te bezorgen, waardoor deze minder subsidie nodig hebben. Uiteindelijk zal dit voor het ministerie een besparing opleveren.

Nieuwe meetpunten

Het ministerie vroeg ECN om in samenwerking met de Duitse energiemaatschappij RWE een meetprogramma te ontwerpen met als doel het wind- en golfaanbod voor de toekomstige locaties voor offshore windparken in kaart te brengen. De windmeetmast is onderdeel van dat meetprogramma. Voor de kust bij Hoek van Holland is een nieuw type meetinstrument geplaatst: een zogeheten lidar. Dit apparaat zendt laserstralen uit, die worden teruggekaatst door deeltjes in de lucht. Op grond hiervan kan de windsterkte tot op grote hoogte worden gemeten. Meetapparatuur op de zeebodem levert informatie over de golfslag.

De gegevens van deze nieuwe meetpunten zullen worden gecombineerd met data van bestaande stations. Over vier jaar hoopt ECN een betrouwbare voorspelling te kunnen doen, waarmee ondernemers naar de bank kunnen.'