ECN adviseert Koreanen over windturbines

ECN heeft in oktober in Seoul een memorandum of understanding getekend met de Korean Register of Shipping. Overeengekomen is dat ECN deze certificeringsautoriteit gaat helpen bij het keuren van nieuwe typen offshore-windturbines. Negen grote Koreaanse bedrijven zijn nu elk hun eigen turbine aan het ontwikkelen.

Bloeiende markt

Koreaanse bedrijven als Samsung Heavy Industries, Hyundai en Doosan voorzien een bloeiende markt voor offshore windenergie. De Koreaanse overheid wil in de toekomst 2.500 megawatt aan windvermogen plaatsen in de Koreaanse wateren. Om te beginnen gaat zij een windmolenpark bouwen van 100 Megawatt, waar alle beschikbare typen windturbines worden uitgetest. De best presterende bedrijven mogen samen een tweede windmolenpark van 400 Megawatt bouwen. Hierbinnen zullen zich de allerbesten onderscheiden: de windturbines die worden ingezet om de resterende 2.000 Megawatt aan Koreaans windvermogen te realiseren en die tevens geschikt zijn voor de export.

Dienstverlening

In de voorbereiding op deze race zullen de nieuwe prototypen windturbines moeten worden gecertificeerd. Deze keuring op veiligheid en prestatie gaat de Korean Register of Shipping uitvoeren. ECN zal de Register ondersteunen met metingen, expertise en software. ECN zal ook samenwerken met de Koreaanse bedrijven die windturbines aan het ontwikkelen zijn. Het gaat vooral om dienstverlening op het gebied van R&D, consultancy en trainingen. Voorlopig zullen deze activiteiten worden opgezet vanuit de ECN-vestiging in Beijing. Als het volume aan opdrachten groter wordt, kan zelfs worden gedacht aan een ECN-vestiging in Korea.

Matchmaking missie

ECN onderhield al langer een goede relatie met Jeju National University, maar de zakelijke contacten in Korea hebben een hoge vlucht genomen na een matchmaking missie georganiseerd door Agentschap NL, het Ministerie van EL&I en de ambassade in Seoul. ‘Die missie was heel goed opgezet en daardoor vruchtbaar’, zegt Theo de Lange, manager windenergie bij ECN. ‘Vanuit Nederland is het lastig om te bepalen wie je moet spreken. Dat heeft de ambassade perfect voor ons geregeld. En toen we eenmaal een ingang hadden, bleek er een enorme belangstelling te zijn voor onze diensten. Ik zou elk Nederlands bedrijf met internationale ambities aanraden om samen te werken met onze ambassades.’

Consortium

ECN is nu bezig samen met andere kennisinstellingen - zoals KEMA en de Technische Universiteit Delft - een consortium te vormen om in aanvulling op elkaar de behoefte aan kennis bij Koreaanse bedrijven vanuit Nederland te kunnen beantwoorden.