Unieke oplossing voor vulproces: Feed Valve

Tuesday July 1, 2014 15:12

ECN heeft de innovatieve Feed Valve-technologie ontwikkeld. Het is een mechanisme waarmee vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en mengsels in een handomdraai toegevoegd kunnen worden aan een reactorvat onder druk. De gepatenteerde Feed Valve biedt een ideale oplossing voor verschillende industriële processen.

Feed Valve is een alternatief voor de toevoerklep (of 'load lock') in hogedrukinstallaties. Het mechanisme kan op maat aangepast worden voor verschillende type installaties, waaronder kolenvergassers, vriesdrooginstallaties of installaties waarin stof wordt geproduceerd (zoals filtersystemen). Bedrijven die met de Feed Valve hun vulproces optimaliseren, kunnen miljoenen euro’s besparen.

Kostenbesparing en procesoptimalisatie
Tot op heden wordt veel gebruik gemaakt van load locks met een ruimte voor de eigenlijke reactor. Hier wordt vulmateriaal vanaf lage druk veilig in de reactor gebracht. Een bewerkelijk proces, omdat er materiaal kan achterblijven en de load lock steeds met een spoelgas behandeld moet worden. Het Feed Valve-mechanisme van ECN biedt uitkomst. Zonder verstoring van het proces wordt het vulmateriaal in een nauwkeurige dosering toegediend aan een procesinstallatie onder druk. Hiermee wordt het vulproces vereenvoudigd en wordt verstoring van het proces en verspilling of lekkage voorkomen.

Hoe werkt het?
Feed Valve werkt als volgt: in een klepbehuizing zitten een kogel en een beweegbare zuiger met een zuigerslag. Voeg bovenin de vloeistof, vaste stof of het gas toe. Sluit de klep en draai de kogel 180 graden, waardoor het materiaal als het ware in de reactorruimte geduwd wordt. Draai de kogel vervolgens weer omhoog om nieuw materiaal toe te voegen. Doordat het kogeloppervlak gesloten is met behulp van de zuiger, wordt er geen procesgas meegenomen bij het terugkeren naar de invoerstand.

Toepassing van gepatenteerde technologie
ECN heeft een prototype ontwikkeld en patent gekregen op het unieke Feed Valve mechanisme. Voor de industriële toepassing van Feed Valve zijn we op zoek naar partners die mogelijkheden zien voor hun installaties.

Specificaties

  • Afmetingen vergelijkbaar met standaard commerciële afsluitsystemen. Dit maakt integratie eenvoudig;
  • Ontwerp volgens de PED-richtlijn;
  • Drukwaarde > 50 bar (g);
  • Temperaturen > 200°C;
  • Afmetingen mogelijk vanaf DN25 tot DN400.

Download voor meer specificaties het Feed Valve Technologie offer.

Interesse?
Bent u geïnteresseerd in de Feed Valve of wilt u weten hoe het mechanisme past in uw installatie? Marco Klitsie van ECN vertelt u er graag meer over.

Category: Juli, Technology transfer