ECN behaalt IEC-certificering voor nieuw type zonnepanelen

Wednesday September 1, 2010 16:51

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) maakt bekend dat IEC61215 certificering is behaald voor het nieuwe type moduletechnologie dat is gebaseerd op achterzijde contactcellen van het Metal Wrap Through (MWT) type. De certificering is tot stand gekomen in samenwerking met een bedrijf op het gebied van fotovoltaïsche zonnecellen waarvan de naam nog niet bekend kan worden gemaakt. Deze certificering stelt ECN in staat om licenties te verkopen aan producerende bedrijven, zodat deze bedrijven vrijwel direct kunnen starten met de productie en verkoop van zonnepanelen op basis van de MWT moduletechnologie.

Paul Wyers, manager Zonne-energie bij ECN: “Na jaren van ontwikkeling hebben we niet alleen vertrouwen in de prestaties, maar ook in de duurzaamheid en betrouwbaarheid van onze zonnepanelen met achterzijde contactcellen. De productiemethode voor deze zonnepanelen is zeer  vooruitstrevend. We gebruiken materialen die nog niet eerder in silicium gebaseerde zonnepanelen zijn gebruikt, zoals geleidende lijmen en geleidende folies. We zijn erg blij dat onze MWT-moduletechnologie door TÜV-SÜD is gecertificeerd en hebben er alle vertrouwen in dat modules met deze technologie in de nabije toekomst op de markt zullen komen.”

De ECN onderzoekers hebben een unieke fabricagemethode ontwikkeld die is afgeleid van de printplaattechnologie uit de micro-elektronica. De MWT zonnecellen zijn voorzien van gaatjes waardoor beide elektrische contacten (+ en -) van de zonnecel aan de achterzijde komen te liggen. Deze zonnecellen worden vervolgens gelijmd op een soort flexibele printplaat, waarop elektrisch geleidende banen zijn gemaakt. Die banen zorgen voor de onderlinge elektrische verbindingen tussen de zonnecellen. Samen met Eurotron uit Bleskensgraaf heeft ECN de benodigde “pick-and-place” apparatuur ontwikkeld om deze zonnepanelen te maken. Dit gebeurt zachtzinnig en nauwkeurig, maar toch razendsnel: met één cel per seconde. Dat is zes keer sneller dan de bestaande fabricagemethoden. Een bijkomend voordeel is een hoger omzettingsrendement dat vier tot vijf procent hoger ligt dan dat van de gangbare technologie. Met deze technologie wist ECN in december 2009 als eerste in de wereld een rendement van 17,0% te bereiken in een zonnepaneel met multikristallijn silicium zonnecellen. Het IEC 61215-certificaat geeft aan dat de MWT-technologie ontworpen is voor betrouwbare energieopwekking over een periode van meer dan 25 jaar.

Bram Verschoor, commercieel directeur van Eurotron: “Vanaf het moment dat we in 2008 met onze apparatuur op de markt zijn gekomen, is er veel belangstelling voor deze unieke technologie. Door de certificering van het MWT concept kunnen we turn-key productielijnen verkopen. Eén Eurotron productielijn heeft een capaciteit van150 MWp per jaar, terwijl het benodigde oppervlaktebeslag vergelijkbaar is met conventionele apparatuur die slechts 20 MWp productiecapaciteit per jaar heeft.”

IEC 61215 is een erkende industriestandaard. Bij de certificering wordt gecontroleerd dat de modules de vereiste serie tests hebben doorlopen en geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse klimatologische omstandigheden. In deze tests worden de belangrijke technische vereisten voor fotovoltaïsche modules getest, namelijk betrouwbaarheid, duurzaamheid, rendement en de mate waarin de (elektrische) prestaties in de loop der tijd achteruitgaan. IEC-certificering voor fotovoltaïsche modules is een vereiste voor verkoop op de wereldmarkt.

Over ECN
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste Nederlandse onderzoekscentrum op het gebied van energie. De technologieën van ECN worden gebruikt bij de omzetting van zonne-energie en voor andere alternatieve energiebronnen, zoals biomassa, windenergie, waterstof en schone fossiele brandstoffen. In samenwerking met universiteiten, andere onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven ontwikkelt ECN hoogwaardige kennis en technologie voor duurzame energie, en brengt deze kennis naar de markt. ECN staat bekend om de ontwikkeling zonnecel en -module processen, en om de industriële implementatie van deze processen. Ga voor meer informatie naar http://www.ecn.nl.

Over Eurotron
Eurotron is een bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van assemblage apparatuur voor zonnepanelen. Als antwoord op de productievragen van morgen ontwerpt en ontwikkelt een team van toegewijde werknemers apparatuur met hoge productiecapaciteit en groot gebruikersgemak. Sleutels tot het succes van Eurotron zijn een proactieve instelling en een sterke klantgerichtheid. Ga voor meer informatie naar http://www.eurotron.nl.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met Paul Kwakkenbos, manager Corporate Communications. Telefoon: +31 6 1085 9900, e-mail: kwakkenbos@remove-this-part-ecn.nl

Category: Corporate, Solar Energy